אחנאתון

מתוך Amitay.haifa.ac.il
קפיצה אל:ניווט, חיפוש

מושגים א

Akhenaton.jpg

אחנאתון (Akhenaton או Akhenaten), אמנחותפ הרביעי עד שנת מלכותו החמישית, פרעה מהשושלת ה-18, אשר שלט במצרים במשך 17 שנה (מת בשנת 1334 או 1336 לפנה"ס). אחנאתון הנהיג רפורמה דתית במצרים, שפעלה לזניחת הפוליתאיזם המסורתי שהוחלף באמונה באל אתון כאל היחידי. תחילה הותיר אחנאתון סגידה לאלים אחרים במצרים אך בשנה החמישית לשלטונו, הוא שינה את שמו לאחנאתון (רוחו היעילה של אתון), פיזר את  שכבת הכהונה של האלים האחרים והסיט את הכנסותיהם לטובת פולחן הסגידה לאתון. מהלך נוסף שנקט אחנאתון היה העתקת בירת הממלכה מנוא-אמון ( תבי, לוקסור של ימינו) לעיר בירה חדשה שבנה לכבוד אתון - אתנאתון (האופק של אתון) או בשמה המודרני - עמארנה.

המעבר לאמונה מונותאיסטית היה הדרגתי. תחילה זוהה אתון כביטוי נוסף לאל העליון אמון-רע (שגם הוא תוצאה של מיזוג בין האל אמון עם אל השמש רע). אך בשנה התשיעית לשלטונו הכריז אחנתאון שהאל היחיד שמותר לסגוד לו הוא אתון ושאחנאתון בלבד הוא המתווך בין האל למאמיניו. אפשר לומר שהרפורמה הדתית נכפתה על העם המצרי מכיוון שנשלחו משלחות לרחבי מצרים למחוק את שמו של אמון ואת המילה 'אלים' ברבים. לאחר מותו  האמונה באתון נפסקה, אתנאתון ננטשה והכתובות שהוקדשו לאתון הושמדו. שמו של אחנאתון נמחק מהרשימות הרשמיות של שושלות הפרעונים, ורק בסוף המאה ה-19 התגלה דבר קיומו ע"י ארכיאולוגים שמצאו את שרידי מלכותו.

הרפורמה של אחנתאון היא חשובה לעניינו מכיוון שנכון לעכשיו, היא העדות המוקדמת ביותר בהיסטוריה האנושית למשהו שדומה לדת מונותאיסטית. אמנם יש סייגים מסוימים כמו הטענה של אלברייט שהעדר דגש על צדק חברתי בדתו של אחנאתון הוליד גירסא חלושה של מונותאיזם (מקדונלד, 2003, ע"מ 32), או טענתה של שצ'ופק שדת מצרים הייתה בכלל דת שילוש קדוש (אתון-רע-פרעה או אתון-נפרטיטי-פרעה), שאין בה יסודות מוסר ושהאל, שהוא השמש לפי דתו של אחנאתון הוא חלק מהטבע ולא יותר יוצר הטבע (שצ'ופק, 1995, ע"מ 23). אך השאלה החשובה היא: האם דתו של אחנאתון הייתה ההקדמה לדת המונותאיסטית? ואם כן, כיצד השפיעה רפורמה זו על דת משה?

קישורים חיצוניים